Hoofdcontent

Filmhub Noord PO & VO

Kunstkade & filmhub noord 

‘Bijdragen aan de culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren op het gebied van film’

Kunstkade is een belangrijke partner van Filmhub Noord vanwege het grote bereik in het primair- en voortgezet onderwijs in gemeente Leeuwarden. Met deze samenwerking kunnen we bijdragen aan de culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren op het gebied van film. Bovendien heeft Kunstkade expertise in huis als het gaat om filmeducatie. Verder is er uitwisseling van kennis, inspiratie en good practices. Ook vindt er onderzoek plaats en wordt er continue gezocht naar verbinding met het curriculum. Zo werken we met elkaar aan dat hogere doel. Namelijk zorgen dat filmeducatie in het Noorden een structurele plek krijgt in het curriculum van het primair- en voortgezet onderwijs.

 

Onderwijs PO & VO

Wil jij als leerkracht of docent met filmeducatie aan de slag? Kijk dan op de website van Filmhub Noord.

Filmhub Noord PO

Filmhub Noord VO

 

Programma voor leraren

PO Filmlab

Tijdens het Noordelijk Film Festival bieden wij een bijzonder filmisch avontuur aan, namelijk PO FilmLab - ruimte voor experimenteren met film, beeld en educatie! Filmbeelden verduidelijken, verhogen de motivatie en concentratie van de leerlingen, brengen onderwerpen tot leven, vermaken, ontspannen, geven nieuwe inzichten en leiden tot discussie. Kortom: film is meer dan alleen een bewegend plaatje! Film is een product van een maker met een boodschap en een doel.

Wat beleven je leerlingen als ze film kijken en hoe leren ze om te verwoorden wat ze hebben gezien en gevoeld? Hoe maak je een film eigenlijk? En tenslotte: wat heb jij als leerkracht nodig om morgen aan de slag te kunnen met film en educatie? 

We bespreken en gaan aan de slag met o.a. de Film Toolkit (een educatief product).  We maken samen een film en bekijken deze op het grote scherm. Na afloop van de workshop brengen we al onze kennis in praktijk door een film te bekijken van het Noordelijk Film Festival. 

Trainingen Filmeducatie voor leraren Noord-Nederland (po & vo)

Filmhub Noord en partners bieden praktische en verdiepende trainingen filmeducatie aan bij scholen.

Ana Paunovik is cultuurcoach met specialisatie film. Zij ontwikkelde de Film Toolkit: een kijkposter, maakposter en opdrachtkaartjes waarmee je gelijk met je klas aan de slag kunt met filmeducatie. Tijdens deze training vertelt Ana je er alles over, maar ze laat je bovenal ervaren hoe je de verschillende onderdelen van de tool inzet. Laagdrempelig, praktisch en aansluitend op jouw dagelijkse onderwijspraktijk.

Meer info: www.beeldletters.nl

Proeftuinen Filmhub Noord (po & vo)

Hoe maken we die stap van onbewust naar bewust filmkijken? Filmhub Noord beantwoordt die vraag al doende in de proeftuinen filmeducatie in gemeente Leeuwarden. Een Proeftuin is een intensieve samenwerking tussen een school, Kunstkade en een of meerdere aanbieders (bijvoorbeeld een filmdocent, filmtheater of filmfestival). De vraag van de school is leidend. De inzichten en opbrengsten worden verzameld op de website van Filmhub Noord.

Friesche scholen gezocht (VO)

Proeftuinen Filmhub Noord


Film-maak-set

Ben je leraar of (workshop)docent en wil je in het primair of het voortgezet onderwijs aan de slag met filmeducatie? Filmhub Noord heeft drie gratis te gebruiken iPad-sets beschikbaar. Elke set bevat 15 iPads met daarop de apps om een animatie, drama of documentaire te maken. Je leent ze bij het Forum in Groningen, het ICO in Assen en Keunstwurk in Leeuwarden.

Aan de slag

Bekijk ter inspiratie de Vimeo-filmpjes over Titels animeren of Explosies animeren

Filmfeest friesland

Maken jullie films in de klas? Filmhub Noord organiseert elk jaar een Filmfeest voor bovenbouwleerlingen van basisscholen in Friesland. Deelnemende leerlingen krijgen een uitnodiging om hun film en die van de andere deelnemende scholen te zien tijdens het Filmfeest in Slieker Film in Leeuwarden. Het Filmfeest vindt plaats op 17 april 2024.

Het inzenden van een film kan tot 27 maart.

 

 

Interactieve kaart
Zoek jij een aanbieder filmeducatie om mee samen te werken? Filmhub Noord heeft alle aanbieders in Drenthe, Friesland en Groningen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je moet zijn! 
Bekijk de interactieve kaart.

 

Inspiratie en lesideeën

  • LessonUp: Lesideeën waar je gelijk mee aan de slag kunt, zoals Het Filmkwartier: gratis online filmlessen van een kwartier. Deze bestaat uit een korte film met opdracht. Op het kanaal Filmeducatie van LessonUp vind je nog meer lessen.
  • Schooltv Wat kijk jij nou? In deze zesdelige serie voor groep 5, 6, 7 en 8 vertelt Sosha Duysker over alles wat bij film komt kijken.
  • Film in de klas is een database met de beste Nederlandse films en bijbehorend lesmateriaal (zowel voor po als vo).

Artikelen
Doorgaande leerlijn. Het Netwerk Filmeducatie schreef een doorgaande leerlijn met onder andere de vijf filmvaardigheden.

Definitie filmeducatie. Meer achtergronden over filmeducatie vind je in dit document.

Kunstzone, tijdschrift voor professionals in kunst- en cultuureducatie, deelt online een themadeel over film: 'Leer film spreken'.

Bekijk meer inspiratie en tips op de website van Filmhub Noord.

 

Filmhub Noord
Filmhub Noord is een samenwerking tussen K&C, Keunstwurk, Kunstkade, Forum Groningen, Film in Friesland en het Internationaal Filmfestival Assen. Filmhub Noord organiseert allerlei activiteiten om te informeren en te inspireren. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, volg Filmhub Noord op LinkedIn of bekijk de website. Wil je bijdragen aan het doel van Filmhub Noord? Neem dan contact op met projectleider Jolijn Peters.

 

Contactpersoon Filmhub Noord vanuit Kunstkade

Ana Paunovik 
Cultuurcoach / EVI 
M: ana.paunovik@kunstkade.nl 
T: 058  289 53 65 - 06 13 00 88 53

Misja Sirag
Cultuurcoach / Consulent VO 
M: misja.sirag@kunstkade.nl 
T:  058 289 53 65 - 06 13 00 88 49 

  

Proeftuin PO en VO

 

Proeftuinen Filmhub Noord (po & vo)
Hoe maken we die stap van onbewust naar bewust filmkijken? Filmhub Noord beantwoordt die vraag al doende in de proeftuinen filmeducatie in gemeente Leeuwarden. Een Proeftuin is een intensieve samenwerking tussen een school, Kunstkade en een of meerdere aanbieders (bijvoorbeeld een filmdocent, filmtheater of filmfestival). De vraag van de school is leidend. De inzichten en opbrengsten worden verzameld op de website van Filmhub Noord.

Friesche scholen gezocht (VO)

Proeftuinen Filmhub Noord