Hoofdcontent

Terugblik Meetup tijdens Noordelijk Filmfestival

Lezingen en workshops over filmeducatie
Meetup @ Noordelijk Film Festival

Op donderdag 9 november 2023 kwam het Friese netwerk bijeen tijdens de Meetup @ Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. Zo'n 60 deelnemers (leraren, ICC'ers, schooldirecteuren, adviseurs, cultuurcoaches, filmvakdocenten, filmtheaters en filmfestivals die nieuwsgierig zijn naar filmeducatie) bezochten de lezingen en workshops. De dag is afgesloten met een diner en de film Fallen Leaves.

Bij binnenkomst in de Harmonie kozen de deelnemers voor twee van de zes verschillende deelsessies, verdeeld over twee rondes:

  • een ronde waarin vakgenoten uit het po, vo of het filmvak samenkwamen;
  • een ronde waarin de verschillende groepen mixten en waarmee een veelheid aan kennis, ervaringen en invalshoeken vrij kwam.

Met Ana Paunovik konden de deelnemers aan de slag met verschillende filmtechnieken en met haar Film Toolkit, een educatief product dat bestaat uit een kijkposter, een maakposter en opdrachtkaartjes. Maureen Wachtmeester liet de deelnemers ervaren waarom je met je leerlingen film zou willen kijken, bij welke films en met welke vragen.

Bij Jeffrey Deelman gingen de deelnemers het gesprek aan over lastige groepen. Aan de hand van een concrete casus door filmmaker en filmvakdocent Roel Jetze van Assen werd er gezocht naar interventies. Inger Van Til besprak met ervaringsdeskundige leraren en de zaal hoe je leerlingen kunt begeleiden die film als vorm kiezen voor hun dossier, verslag of werkstuk. Hoe begeleid je de leerlingen en beoordeel je het eindresultaat? Jolijn Peters begeleidde de Meedenktank, waarin verschillende deelnemers hun filmeducatie-vraagstuk inbrachten en zo de kennis en ervaringen van de rest benutten.

Met enigszins rode wangen en oren ontmoetten alle deelnemers elkaar weer bij het buffet in de Harmonie, waar nieuwe samenwerkingen ontstonden en plannen en projecten gesmeed werden. De dag eindigde in een filmzaal (natuurlijk), waar Filmkrant journalist Hugo Emmerzael de film Fallen Leaves inleidde.   

Bekijk een sfeerimpressie op onze Facebookpagina of via de website van Filmhub Noord.

 

Tekst: Kirsten Sikkema