Hoofdcontent

ArtTrip XL: culturele educatieve ontdekkingstocht

Leerlingen ondergedompeld in kunst, cultuur en erfgoed

Op 27 en 28 november vonden de ArtTrips plaats op meerdere locaties in Leeuwarden. De eerste Arttrip XL startte in 2002, de ArtTrip 3e jaar VMBO startte voor de vierde keer. De Art Trip is een kunst- en cultuurroute door Leeuwarden, waarbij jongeren kennismaken met de culturele instellingen en culturele aanbieders in Leeuwarden. Dit alles in het kader van het vak CKV. Ze maakten kennis met kunst, cultuur en erfgoed. Op het programma stonden verschillende workshops én een voorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie. Dit jaar was het thema Generatie Z, om de activiteiten op deze dag met elkaar te verbinden. 

Op maandag 27 november volgden 330 leerlingen + 30 begeleiders van Aeres VMBO, Montessori Highschool en RSG Simon Vestdijk (Harlingen) een rijk programma. Iedere leerling maakte zowel actieve als receptieve workshops mee in carrouselvorm. Zo volgden derdejaarsleerlingen onder meer een workshop in atelier van Jikke van der Zee, een workshop mode van Geja Broers en een workshop RAP van Alexander Moto

De Art Trip voor leerlingen uit havo 4 en 5 vwo vond plaats op dinsdag 28 november. Hier deden 635 leerlingen + 42 begeleiders aan mee. Deelnemende scholen waren: CSG Mariënburg, Montessori Highschool, Leeuwarder Lyceum, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé en RSG Simon Vestdijk (Harlingen).  Zij volgden onder andere een workshop Taalsafari van Arjan Hut in het Fries Museum, Douwe van der Wal gaf moderne dans, een workshop spoken word in de Neushoorn en een programma van The Producer workshop. Verder gaf Geja Broers een workshop mode. Daarover zegt een leerling: “Ik vond het verrassend leuk, echt een aangename verrassing.”

“Het was een top dag!”
Over beide dagen genoten ruim 1000 leerlingen en hun begeleiders van kunst en cultuur. Maandag stonden de voorstellingen ‘So far so good’ van Theater Rotterdam en ‘Lijf’ van Danstheater Aya op het programma. Op dinsdag konden jongeren genieten van maar liefst 4 voorstellingen: 'Don't wanna touch’ van Dox, So far so good’ van Theater Rotterdam en twee voorstellingen van Danstheater Aya: 'Lijf’ en ‘Tinten'. Leerlingen van RSG Simon Vestdijk kijken met een goed gevoel terug: “Het was een topdag!” Over de voorstelling ‘So far so good’ in De Harmonie waren de jongeren ook te spreken: “Leuk, ze betrokken ons echt bij de voorstelling.” Een docent vult aan: “Leerlingen vonden de voorstelling apart, bijzonder, beetje vreemd en leuk om mee te maken. De voorstelling Tinten van Aya maakte echt indruk op de leerlingen. Ook de filmworkshop van Wrap.video in De Harmonie was top!”

De ArtTrip wordt georganiseerd door Kunstkade, Fries Museum, Stadsschouwburg De Harmonie en een werkgroep met vertegenwoordigers van alle scholen fungeert als back-up en als sparringpartner. 

Bekijk meer foto's op onze LinkedIn-pagina. 

Foto's: Lucas Kemper