Kunstkade organiseert tijdens Bevrijdingsfestival Fryslân een creatief programma in samenwerking met dichter Arjan Hut en illustrator Jamilla Beukema. Kinderen kunnen deze middag dichten, poëzieposters maken en voordragen! Het programma op het Kinderplein duurt van 13.00 tot 18.00 uur en de toegang is gratis. Vorige maand gaf cultuurcoach Wouter Roest samen met Hut al dichtworkshops aan leerlingen van IKC Aventurijn ter voorbereiding op de onthulling van hun ‘Vector of Memory’. Dit gebeurde op 15 april; de dag dat Leeuwarden 78 jaar geleden werd bevrijd.
Op het Kinderplein in de Prinsentuin kunnen kinderen zelf een gedicht schrijven en ter plekke voordragen aan het nieuwsgierige publiek. Met het maken van een poëzieposter kunnen kinderen woorden geven aan het jaarthema ‘Leven met oorlog’ en ontdekken wat dit onderwerp voor hen betekent.
Leerlingen van IKC Aventurijn volgden in april al dichtworkshops van Arjan Hut ter voorbereiding op de onthulling van hun ‘Vector of Memory’. Tijdens de onthulling werd door een van de kinderen een gedicht voorgedragen. Dit monument gaat deel uitmaken van het landelijk initiatief ‘Adopteer een Monument’, een onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Met dit project gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven.
Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Het comité focust zich met name op het thema van intergenerationele overdracht: hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid?