Hoofdcontent

Netwerkbijeenkomst 29 mei 2024

verslag

VOLWASSENENFONDS UIT in Huis 2024 Jouw Kunst en Cultuuraanbod voor dorp-, wijk- en stadsgenoten

 

Wethouder Hein Kuiken Gemeente Leeuwarden - Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur - Iedereen in Nederland moet kunnen profiteren van de kracht van sport en cultuur. Het Volwassenenfonds zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond het bestaansminimum. 

In de Gemeente Leeuwarden is het percentage inwoners dat onder het sociaal minimum zit 17 a 18%. Dit is vooral zichtbaar in de wijken Bilgaard, Heechterp en de Vrijheidswijk. 

De gemeente Leeuwarden werkt al 10 jaar met fondsen voor kinderen t/m 18 jaar, Sam& voor alle kinderen (samenvoorallekinderen.nl)
Em start in september met de 18+ variant; Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.
De vergoeding bedraagt € 300,- per persoon. Dit is voor actieve deelname bijv. muziek -, schilder-, theater- dansles en meer. Een bezoek aan musea, theater, lezing wordt niet vergoed. 

Er is veel schaamte en soms ook trots en/of onwetendheid om gebruik te maken van fondsen. Advies aan het culturele veld is om te blijven benadrukken bij klanten dat gebruik maken van deze fondsen anoniem en eenvoudig is. 

Inwoners kunnen zich aanmelden vanaf 1 september via de website https://www.volwassenenfonds.nl 
Intermediairs die actief professioneel betrokken zijn bij inwoners die leven rond het bestaansminimum zullen hen attenderen op het fonds en de mogelijkheden. Intermediairs dienen de aanvraag in en onderhouden contact hierover. De gemeente Leeuwarden komt met een campagne, Kunstkade zal deze verspreiden in het netwerk en je zo informeren over de mogelijkheden, voorwaarden en de start. En is naast intemediair van het Jeugdfonds Sport en Cultuur straks ook intermediair van het Volwassenenfonds.

Kijk voor nu vooral op de website https://www.volwassenenfonds.nl

UIT in Huis 2024

Annemarie Lindeboom - Uit in Huis festival is de start van het cultureel seizoen van Leeuwarden. 
Op zaterdag 14 september zetten de culturele organisaties en instellingen van Leeuwarden hun deuren wagenwijd open om iedereen gratis kennis te laten maken met hun aanbod! Bezoekers worden getrakteerd op voorproefjes van voorstellingen, events, workshops. 

Annemarie geeft aan dit jaar nog meer te willen samenwerken met cultuuraanbieders (zzp’ers). Dus wil jij je deuren opengooien, een workshop, event of iets dergelijks organiseren of dit graag in samenwerking doen met een andere culturele instelling, neem contact op met Annemarie om met haar te sparren. Annemarie@studiozeepsop.nl
Er een onkosten vergoeding beschikbaar van € 150,- incl. btw. Je programma wordt dan opgenomen in de Uit in Huis festivalkrant met een oplage van 65.000 huis aan huis verspreid. Ook op social media wordt veel aandacht besteed aan het festival.

 

Jouw kunst- en cultuuraanbod voor dorp-, wijk- en/of stadsgenoten 

Voor- en Najaarscampagne - Anna-Frouk Hoogsteen en Hetty Boonstra

Wij helpen jullie graag een handje mee door jullie uit te nodigen om deel te nemen aan de Kunstkade Voor- en Najaarscampagne Vrije Tijd. Deze campagne is bedoeld om het kunst- en cultuuraanbod in de gemeente Leeuwarden te promoten en toegankelijk te maken voor iedereen.

Wat houdt de campagne in?

  • Open dagen: Geef potentiële deelnemers de kans om een kijkje te nemen in jullie instelling en kennis te maken met jullie aanbod.
  • Vrij toegankelijke workshops: Bied workshops aan die openstaan voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur.
  • Kennismakingssessies: Organiseer sessies waarin mensen kunnen kennismaken met jullie organisatie en activiteiten.

Wanneer vinden de activiteiten plaats? Voorjaar (februari/maart) & Najaar (september/oktober)

Wat vragen wij van jullie?

  • Presenteer jullie reguliere kunst- en cultuuraanbod op onze website en vul je profielpagina (meer informatie over je profielpagina lees je hier)
  • Plaats jullie open dag(en), kennismakingssessies, optreden & exposities van leerlingen in het voorjaar en najaar op onze website  communicatie@kunstkade.nl met de vraag om dit uit te lichten
  • Deel jullie activiteiten en #Kunstkade, #Jeugdfonds, #Volwassenfonds op sociale media (kan via de kunstkade site).
  • Voeg datum, tijd en locatie toe aan jullie berichten.
  • Voor Facebook: deel de activiteit/evenement (kan ook via de kunstkade website) op jullie pagina.

En we hebben een Toolkit Pakket met o.a. makelaarsborden (OPEN) voor op jullie gevel, leuke mokken, flyers van o.a. het Jeugdfonds, Volwassenfonds en posters om jullie activiteiten te promoten. Doe mee! communicatie@kunstkade.nl Laten we samen kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen!