Leerlingen exposeren eigen kunst in dbieb

Kunstkade en dbieb werken samen aan een project rondom de Kinderboekenweek. Basisschoolieren in Leeuwarden, Stiens en Grou maken een kunstwerk, geïnspireerd op een boek en gebaseerd op Kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’.
Een aantal werken worden tijdens de Kinderboekenweek en daarna tentoongesteld in dbieb in Leeuwarden, Grou en Stiens. De exposities lopen van 11 tot en met 28 oktober. Leerlingen van groep 7 en 8 van de 25 basisscholen maakten gedurende de projectperiode eigen werk, geïnspireerd op een boek binnen het thema ‘Bij mij thuis’.
Kinderen gaven samen met de leesconsulent, cultuurcoach en leerkracht het verhaal of thema van het boek vorm in een film, gedicht, schilderij en nog veel meer. Zo ging cultuurcoach Erik van Houte van Kunstkade aan de slag met leerlingen van Potmarge. Na introductie van het boek Ik ben hier, schreven ze een triolet: een gedicht waarbij het thema van de Kinderboekenweek als basis gold. Het gedicht verwerkten ze met digitale technieken, foto’s van woorden en ecoline in een poster. Leerlingen van Aventurijn schreven een triolet na introductie van het boek Homme en het noodgeval. Homme maakt ijzerdieren. Leerlingen maken ook een ijzerdier. Cultuurcoach Sabine de Jong ontwierp met kinderen van IKC Willem Alexanderschool tegelspreuken, geïnspireerd op het boek Pech Onderweg (Jozoa Douglas).
Ryan, een van de leerlingen, antwoordde op de vraag van een leraar ‘Oh hier word je toch blij van?’ heel grappig: ,,Nou, ik niet hoor, maar m’n moeder wel.” Voorts reageerden een aantal kinderen die zelf tegelwijsheden hadden gemaakt als volgt: Fimme: „Dit was echt leuk om te doen. Het is anders dan rekenen of spelling. Je bent lekker creatief bezig.” Tycho: „Bloed, zweet en tranen heb ik erin gestopt.” Hayley: „Dit was leuk om te doen, het was kalmerend.” Eva: „Ik vond het heel prettig, want je maakt er kunst van.”
Onder het motto ‘Bij mij thuis’ organiseert dbieb tijdens de Kinderboekenweek verschillende jeugdactiviteiten waarbij kinderen van zes tot twaalf jaar ontdekken hoe het bij anderen thuis is.
Kijk voor meer informatie op de website van dbieb.